Bal Sorgulama Sistemi Açıldı!
Değerli tüketicilerimiz, bilindiği gibi 2021 yılında kooperatifimizin adını ve marka değerini kullanarak, siz değerli tüketicilerimiz nezdinde güven sağlamaya çalışan dolandırıcılar tarafından, kooperatifimize ait kavanoz etiketleri kopyalanmış, içerisinde ne olduğu bilinmeyen sözde ballar, piyasaya Anzer Balı adı altında sürülmüştü. Bu sahtekârlık karşısında derhal önlem alarak, etiketlerimizi değiştirmiş bulunmaktayız.
Ancak, Coğrafi İşaret sahibi Anzer Bal’ımızı rant kapısı haline getirme gayreti içerisinde olan sahtekarlar bir an olsun boş durmamaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı Rize İl Müdürlüğünden edindiğimiz bilgiye göre, sahtekârlar bu sefer de Coğrafi İşaret etiketini kopyalayarak çirkin emellerini uygulamaya çalışmaya devam etmektedir.
Bu sahtekarlığın önüne geçilebilmesi amacıyla, Tarım ve Orman Bakanlığı Rize İl Müdürlüğü tarafından uygulanmakta olan “Seri Numaralı Coğrafi İşaret Tescilli Kavanoz Güvenlik Etiketi” çalışmasına 2022 yılında “Kazımalı Güvenlik Kodu” uygulaması da ekleyerek ekstra bir güvelik önlemi almıştır.
Bu kapsamda, mağduriyet yaşamamanız açısından, satın almış olduğunuz balların üzerindeki etiketleri kazıyarak Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün https://anzerkontrol.web.app/ adresinden sorgulamanızı ve coğrafi etiketin sahte olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ediyoruz.
ANZER BALI
- Yöre 1850 li yıllarda ilk olarak Alman botanikçilerin ve daha sonralarında İngiliz botanikçilerin ilgisini çekmiştir.
- Abdülmecit döneminde Osmanlı arşivlerinde yerini almıştır.
- Eski kayıtlarda 23 üzerinde çiçeğin Bal içeriğinde bulunduğu rivayet edilmekle beraber bölgede 400’ün üzerinde değişik bitki türü olduğu ve bunların yaklaşık 80 tanesinin endemik olduğu düşünülmektedir.
- Konu hakkında en ayrıntılı araştırma Hacettepe Üniversitesinde görevli Prof. Dr. Kadriye SORKUN başkanlığında yapılmıştır. Yöreye hayran kalan değerli hocamız ilerleyen yıllarda defalarca kez bölgeye gelerek flora tespit çalışmalarında bulunmuş ve bu çalışmalarını akademik dergilerde makale olarak yayımlamıştır.
Anzer Yaylasındaki 1750 m rakımdan 3150 m rakıma kadar ulaşan, yaklaşık 13 km uzunluğundaki bir vadide üretilen dünyaca ünlü çiçek balıdır.
Rize Tarım İl Müdürlüğümüzün 02.12.2019 tarih ve C2019/199 sayılı başvuruları sonucu 16.02.2021 Tarih ve 676 sayılı belge ile tescile hak kazanmış, ilimizin ilk Coğrafi İşaret / Menşe Belgesine sahip ürünüdür.
Doğal bir ekosistemde üretilen Anzer Balında temel ayırt edici özellik olarak Boraginaceae (Myosotis) polenlerinin mutlaka bulunması gerekmektedir. Poaceae, Rosaceace, Geraniaceae ve Lamiaceae familyasına ait polenler Dominant olarak Anzer Balı içeriğinde bulunmaktadır.
Coğrafi sınır içerisinde doğal olarak bulunmayan Kestane ve Ormangülü polenlerini ihtiva etmemesi de belirleyici özelliğidir.
Anzer Balının üretiminde; hastalıklara karşı dayanıklı ve kuvvetli olması, soğuk ve sisli havalarda bile uçuş kabiliyetinin bulunması ve dilinin diğer arı ırklarından daha uzun olması nedenleriyle Kafkas ve Kafkas melezi ırkı arılar kullanılmaktadır.
ÜRETİM METODU
Anzer Balı üretimi için arıcıların 20 Mayıs ile 30 Haziran arasında konaklama işlemini tamamlaması gerekmektedir. Bu tarihlerden sonra yapılacak konaklamalara müsaade edilmemektedir.
Konu hakkındaki kontroller; köy muhtarlıkları, ilgili kooperatifler, kolluk kuvvetleri ve İkizdere İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yapılmaktadır.
Fenni kovanlarda üretilen ballar hasat edildikten sonra süzülmekte ve bir-iki gün dinlendirilip kooperatiflere teslim edilmektedir.
ANALİZLER
Kooperatiflere balların teslim edilmesine müteakip, İl Müdürlüğü teknik ekipleri ve talep etmeleri halinde Bal Üreticileri Birliğinden ve kooperatiflerden de birer üye ile birlikte numuneler alınmaktadır.
Alınan numuneler Türk Gıda Kodeksi Bal tebliği kapsamında Rize İl Gıda Kontrol Laboratuvar Müdürlüğüne, Polen Analizi kapsamında HARÜM (Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi)’ne gönderilir.
Tahlil sonuçları uygun gelen ballar Dolum Tesisinde her kooperatif ayrı ayrı olmak üzere 100-250-500-1000 gr. lık kavanozlarda paketlenir. Kavanoz kapaklarına plastik güvenlik bandı uygulanır ve “COĞRAFİ İŞARET” amblemi uygulanarak ilgili kooperatiflere teslim edilir.
DENETİMLER
Denetimler yaylaya son çıkış tarihi olan 30 Haziran tarihinden sonra yılda bir defa yapılacaktır.
Denetim komisyonu Rize İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün koordinasyonunda oluşturulur. Yörede faaliyet gösteren kooperatifler denetim faaliyetlerine katılabilir.
Anzer Balı üreticilerinin bölgeye giriş-çıkışı, konaklama süreleri vb benzeri konulardaki takip ve kayıt işlemleri, Tarım ve Orman Bakanlığının AKS-HBS-OTBİS sistemleri kapsamında yürütülür.
GÜVENLİK UYGULAMALARI
2021 yılında Tescil Sahibi tarafından uygulamaya başlanan “Seri Numaralı Coğrafi İşaret Tescilli Kavanoz Güvenlik Etiketi” çalışmasına 2022 yılında “Kazımalı Güvenlik Kodu” uygulaması da ekleyerek ekstra bir güvelik önlemi almış oldu.
Kavanoz kapağı üzerinde bulunan Güvenlik etiketi üzerine seri ve sıra numarası ile bağlantılı olan ve “anzerkontrol.web.app” WEB Sitesi üzerinden sorgulaması yapılabilen “kazımalı güvenlik kodu” eklendi.